martes, 29 de mayo de 2012

Pràctica 11

Bon dia a tots i a totes!

En aquesta nova pràctica treballarem els conceptes de referència relativa i referència absoluta.

Ja heu descobert, amb el treball previ fet en les pràctiques anteriors, que per a fer servir Excel, una de les coses més útils és referir-se a les cel·les no pel seu contingut, sino per la seva localització. D'aquesta manera, quan utilitzem la "direcció" d'una cel·la, aconseguim que el resultat sigui dinàmic, ja que jo puc variar el contingut sense haver de tocar cap fòrmula. A més, l'Excel té la particularitat que t'autocompleta les fòrmules: per exemple, si escriviu una fòrmula de suma amb dues cel·les, i la copieu cap abaix, arrossegant, el programa automàticament us canvia les referències per les que toquin, cosa que ens estalvia molta feina i, sobretot, temps.

Ara bé, això pot ser no sempre desitjat. La direcció de cel·la vé donada pel nom de la columna i el número de la fila. Aleshores, si volem fixar un d'aquests dos paràmetres inclourem davant seu el símbol "$", que convertirà la referència relativa (que canviava sola) en absoluta (que es mantindrà sempre). Aquesta acció és la que es coneix com ancoratge.


En la direcció relativa trobem una fòrmula que suma dos cel·les, i que podem arrossegar per a copiar en les cel·les adjacents. En la columna àncora columna, si arrosseguem per a copiar, el símbol $ ens indica que la columna no variarà (només canviaran els números). En l'àncra fila és al inrevés, canviarà només la columna, i en l'àncora fila i columna en totes les cel·les on arrosseguem, la fòrmula romandrà igual.

Aquesta característica és espeialment útil quan treballem amb taules que tenen valors fixos o constants que referenciem amb el nom de la cel·la per si en alguna ocasió els canviem, que facin dinàmica l'aplicació en general.

Què farem en aquesta pràctica, doncs?

1.- Recupereu la taula de la pràctica 9 i afegiu-hi 10 treballadors més.
2.- Ompliu les dades per als nous treballadors
3-. A una cel·la lliure, escriu-hi el rètol "Comissió", que d4 emoment serà el 8% del que ven cada venedor, però que ha de poder ser canviar.
4.-Calcula la quantitat que correspon a cadascú dels venedors després de calcular el percentatge. En les fòrmules que es defineixen utilitzareu les referències absolutes, per que sempre agafi el valor existent a la cel·la que hagueu escollit per a posar el percentatge de la comissió.
5-. Guarda-ho.

Ànim!

Xavi

No hay comentarios:

Publicar un comentario